Paris’te Ortaçağ hastanesine ait toplu mezar bulundu

Fransa’nın başkenti Paris’te tesadüf eseri yapılan bir kazıda, Ortaçağ dönemindeki bir hastaneye ait olduğu tahmin edilen bir toplu mezar bulundu.

Paris II belediyesine bağlı bir alanda bulunan Monoprix mağazasına ait binanın altında tesadüfen bulunan iskeletlerin, 15 ila 17’inci yüzyılları arasında gömülmüş olabileceği tahmin ediliyor. Réaumur-Sébastopol durağı yakınında bulunan alandaki kazılarda, 8 oda içinde kum içine gömülmüş 200’ü aşkın iskelet tespit edildi.

Bulunan iskeletlerin, toplu halde ve ‘özen gösterilerek’ gömüldüğü ve toplam alanının yüz metrekare kadar olduğu bildiriliyor.

ORTAÇAĞ HASTANESİ’NE AİT OLDUĞU DÜŞÜNÜLÜYOR

Kazıları yapan Ulusal Arkeolojik Araştırmalar Enstitüsü (Inrap) tarafından yapılan açıklamada, iskeletlerin bulunduğu yerin Ortaçağ’da faaliyet gösteren Trinité Hastanesi’nin mezarlığı olabileceği kaydedildi. Hastane, 12’inci yüzyılda kurulmuş ve 17’inci yüzyıl sonunda yıkılmıştı.

Inrap açıklamasında, bulunan iskeletlerin 150 kadarının bir odada ortaya çıktığı ve bunun ölülerin acilen gömüldüğünün işareti olduğu kaydedildi. Açıklamada, kazılar sayesinde Ortaçağ dönemindeki hastanelerdeki ölü gömme tarzına ilişkin bugüne kadar bilinmeyen detayların ortaya çıkacağı da belirtildi.

VEBA YA DA ÇİÇEK SALGININDA YAŞAMINI YİTİRENLER OLABİLİR

Kazılarda bulunan toplu mezarlara gömülen kişilerin Paris’i vuran herhangi salgın sonrası ölen hastalar olduğu da tahmin ediliyor. Paris’te 14, 15 ve 16’ıncı yüzyıllarda meydana gelen veba salgınlarında binlerce kişi yaşamını yitirirken, 17’inci yüzyılda da büyük bir çiçek hastalığı salgını yaşandığı tarihi kayıtlarda yer alıyor.

Monoprix adlı bir mağazanın temelinde yapılan inşaat çalışmaları sırasında insan kemiklerine rastlanmış ve çalışmalar arkeoloji konularında yetkili Inrap’a devredilmişti.