Irak Ulusal Müzesi 4 bin 300 eseri geri kazandı

2003 yılındaki Irak Savaşı sırasında tümüyle talan edilen Bağdat Ulusal Müzesi ise yeniden açılırken, talan edilen eserlerin üçte birine yakınının kurtarıldığı müjdesi verildi.

DAİŞ çetelerinin Musul’daki tarih katliamı nedeniyle Irak’taki binlerce tarihi ve kültürel eserin akıbeti de yeniden gündemde. 

Bağdat’ta bulunan Irak Ulusal Müzesi, büyük oranda talan edildikten 12 yıl sonra dün resmi olarak yeniden açıldı. Başbakan Haydar El Abadi açılışta yaptığı konuşmada, “bizler medeniyeti koruyacağız ve onu yok etmek isteyenler için görünmez kılacağız” dedi.

15 BİN ESERDEN 4 BİN 300 KADARI GERİ KAZANILDI

Irak Ulusal Müzesi, 2003’deki ABD müdahalesi sırasında talan edilmiş ve yaklaşık 15 bin tarihi ve kültürel eser ya tahrip edilmiş ya da çalınmıştı.

Müze Müdürü Kays Hüseyin Raşid’e göre, 2003’te çalınan 15 bin eserden 4 bin 300 kadarı yapılan çalışmalar sonucunda tekrar müzeye kazandırıldı. Çalınan diğer 10 bin kadar eserin izini sürdüklerini kaydeden Raşid, tarihi eser piyasası ile müzayedelerin takip edildiğinin altını çizdi.

Raşid, kaybolan eserlerden en önemlilerinin izini bulduklarını da belirtti.

ONLARCA MEDENİYETE AİT ESERLER VARDI

Müzeye yeniden kazandırılan eserlerin önemli bir bölümünün eski doğu ve İslam dönemlerine ait olduğu bildiriliyor. Irak Ulusal Müzesi, talan edilmeden önce Sümerler ve Babiller dahil olmak üzere onlarca medeniyete ait eserleri bünyesinde bulunduruyordu.

Irak’taki tarihi ve kültürel miras katliamı DAİŞ çetelerinin geçtiğimiz yıl başlattığı işgal sonrasında daha da artmıştı. İşgal ettiği bölgelerdeki türbe, kilise, anıt gibi eski yapıların yanı sıra heykel, yazıt ve el yazmalarını yok eden DAİŞ çeteleri son olarak Musul’daki Arkeoloji Müzesi’nde bulunan birçok heykeli tahrip etmişlerdi.