Kuzey ve Doğu Suriye’de Ekoloji Platformu kurulacak

Qamişlo'da ilk konferansını gerçekleştiren Kuzey ve Doğu Suriye Ekoloji Konseyi, Ekoloji Platformu kurulması için de ilk adımı attı.

Kuzey ve Doğu Suriye Ekoloji Konseyi, 26-27 Nisan tarihleri arasında Qamişlo'da 120 delegenin katılımıyla tarihi bir konferans düzenledi. 

Zengin tartışma ve değerlendirmelerin yapıldığı konferansın ardından, İlke ve Politika olmak üzere iki bölümden oluşan sonuç bildirgesi açıklandı.

Bildirgede “Politika” başlığı altındaki 13. maddede, ekoloji platformunun önemine vurgu yapılarak, çarpıcı bir öneride bulunuldu. 

İlgili maddede, "Kuraklık ve iklim krizini yaratan politikalara karşı 'Kurdistan Ekoloji Platformu ve Dünya Günü' adıyla bir platformun Kuzey ve Doğu Suriye Ekoloji Komitesi ile birlikte etkili bir kurumlaşma ve örgütlenmenin sağlanması gerektiği" ifade edildi. 

AVRUPA EKOLOJİ KOMİTESİ İLE KOORDİNASYON

Ayrıca, Rojava (Kuzey ve Doğu Suriye) Ekoloji Meclisi'nin öncülüğünde Avrupa Ekoloji Komitesi ile koordinasyon önerisi de dile getirildi. Bu öneri, dört parça Kurdistan'da bulunan ekolojik hareketleri, çevrecileri, dernekleri, aktivistleri ve araştırmacıları, ayrıca Kürt diasporasını kapsıyor.

Kuzey ve Doğu Suriye Ekolojik Konseyi Eş Başkanı Îbrahîm Mihemed, konferansın sonuçları ve ekolojik platform oluşturulması için geliştirilen öneriler hakkında ANHA'ya açıklamalarda bulundu. 

Mihemed, konferansta akademisyenlerin tartışmalarının ve katılımlarının ekoloji bilimi açısından oldukça zengin olduğunu belirtti. 

Mihemed ayrıca, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın savunmaları ve ekolojiye ilişkin değerlendirmeleri doğrultusunda kapsamlı tartışmaların yapıldığını bildirdi.

ORTAK MÜCADELE VURGUSU

Mihemed, konferans sonucunda, Türk devletinin doğa ve çevreyi tahrip eden politikalarına karşı ortak bir mücadele yürütme çağrısında bulunulduğunu aktardı. Bu çağrıyla birlikte, hegemonik ve sömürge sistemine karşı ortak mücadelenin önemi vurgulandı ve bir ekoloji platformu oluşturulması önerisi yapıldı.

Geliştirilen öneri kapsamında görüşmelere başladıklarını ve platformun inşasına hazırlık aşamasında olduklarını belirten Mihemed, "Platformun inşasıyla çalışmalara başlanacak. Ekolojiyi yaşam olarak görüyoruz. İlk olarak doğayla olan mesafeyi ve kopukluğun nedeni belirleyip çalışmalarımızı bu kapsamda sürdüreceğiz” dedi. 

Platformun sadece ekolojik örgütler için değil, tüm taraflar için açık olduğunu vurgulayan Mihemed, Kurdistan ve dünya düzeyindeki hareket, örgüt ve akademisyenlere ekoloji platformunda yer alma çağrısında bulundu.