Dersim'in Paşacık köyü çevre mücadelesinde kararlı

Dersim'in Çemişgezek ilçesine bağlı Paşacık köyü sakinleri, yapılmak sulama göletine tepki gösterdi.

Dersim’in Çemişgezek ilçesinin Paşacık köyünde yapılmak istenen sulama göletine tepki gösteren köy sakinleri “Sulama göleti tarım için yapılır, göletin yapılmasıyla birlikte tarım alanlarımızda gölet ile birlikte su altında kalıyor buna gerek yok biz havuzlarımızla suyumuzu karşılıyoruz” dedi.

Dersim 38 Soykırımı’nda kendilerine yapılan imha, inkâr ve asimilasyon politikalarının bugün gölette yapıldığını ifade eden Kumeş Haki gölet yapılmasını istemediklerini, göletle birlikte köylerinin de yok olacağını söyledi.

Köylülerden Yeter Sarıkaya ise, “Biz köyümüze gölet yapılmasını istemiyoruz bizim kimseden böyle bir isteğimiz olmadı. Göletin yapılmasıyla birlikte bağlarımız bahçelerimiz sular altında kalacak biz bu göleti ne yapalım siz söyleyin” diye konuştu.

‘EKOLOJİK BİR YIKIMDIR’

Paşacık köyünün genç sakinlerinden Aziz Karaca ise, sulama göletinin ekolojik bir kırım ve yıkım olarak yorumladıklarını belirtti. Sulama göleti ile birlikte Paşacık köyünün yeşil alanın ekilip, biçilen tarlaların hemen hemen yarısının sulama göleti ile boğulacağını söyledi.

“Bundan dolayı biz bu sulama göletine karşıyız. Ayrıca köyümüzdeki mevcut derenin suyunun debisinin azalışı ile birlikte su göleti bataklığa dönüşecektir” diyen Karaca, köylerine bu haksızlığın yapılmasını kabul etmediklerini de sözlerine ekledi.

‘BİZ KÖYLERİMİZDE YAŞAMAK İSTİYORUZ’

Bir taraftan köylere geri dönüş projeleri yapılırken, sulama göleti ile köylere dönüşü değil, geri çıkışı sağlayacağını kaydeden Karaca, “Halkımız geçimini tarım ve hayvancılıkla karşılıyor” dedi.

‘SU GÖLETİ DEĞİL, BARIŞ İSTİYORUZ’

Köy sakinleri Paşacık köyünde HDP Dersim milletvekilleri adayları ve HDP Seçim Heyeti ile Paşacık Köyevi’nde gerçekleştirdikleri halk toplantısında, ise köylerine su göleti istemediklerini sık sık belirtti.

Köylerinde tarım ve hayvancılıkla uğraşarak geçimlerini sağladıklarını belirten köylüler, “Köyümüzde yapılmak istenen su göleti hem işsizliğe hem de köyümüzün boşalmasına neden olacaktır. Barış süreciyle birlikte insanlar köylerine geri dönerken biz köylerimizi boşaltmak istemiyoruz. Bizler Paşacık köylüleri olarak su göleti değil barış istiyoruz. Çiftçiye destek istiyoruz özgür yarınlar istiyoruz” mesajı verdi.

...