Yamanlar Çöplüğü'ne karşı ilk eylem yapıldı

Yamanlar Dağı'na yapılacak olan "Katı Atık Bertaraf Tesisi"ne karşı ilk eylem İzmir Büyükşehir Belediyesi önünde gerçekleştirildi. Eyleme HDP'li milletvekili adayları da destek verdi.

Yamanlar Dağı'na yapılacak olan "Katı Atık Bertaraf Tesisi"ne karşı ilk eylem İzmir Büyükşehir Belediyesi önünde gerçekleştirildi. Eyleme HDP'li milletvekili adayları da destek verdi.

İzmir’in Bayraklı ilçesine bağlı Yamanlar Dağı'na İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılması planlanan "Katı Atık Bertaraf Tesisi"ne karşı örgütlenen Karşıyaka ve Yamanlar Halkı'ndan oluşan "Yamanlar Dağı Çöplük Olmayacak Platformu" ilk eylemini gerçekleştirdi.

İzmir Büyükşehir Belediyesi önünde toplanan kitle "Yamanlar Dağı çöplük olmayacak" pankartı açarak "Yamanlar Dağı'nı çöplük yapmayacağız" sloganları attı. Eyleme HDP İzmir milletvekili adayları Zeki Gül, Pınar Türk, Semra Uzunok da destek verdi.

Yamanlar Köyü sakini Hüseyin Atlı yaptığı basın açıklamasında, Yamanlar Dağı'nın volkanik bir dağ olduğunu belirtti.

Atlı, "Dağın volkanik koniğinin olması çok ender görülen bir özelliktir. Bir volkanın oluşum safhalarının inceleneceği bilim adına doğal bir harikadır, ayrıca doğal yaşam alanlarına çok yakın bir alandır. Bu alana çöp tesisi yapılmasının mantıklı bir açıklaması yoktur" dedi.

Şehir Planlamacılar Başkanı Tuncay Karaçorlu ise Yamanlar Dağı'na kurulacak olan bu tesis için öncelikle yer seçiminin yanlış olduğunu dile getirdi. İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin yapacağı bu tesis projesinin derhal iptal edilmesini talep eden Karaçorlu "Bu amaçlarla bir araya gelen Yamanlar yerel örgütlenmeleri, TMMOB İzmir İl Koordinasyonu hukuksal girişimlerde bulunmuş, yer seçiminin yanlış olduğunu beyan etmiştir. Hacattepe ve Orta Doğu Teknik Üniversite'leri tarafından oluşturulmuş bilirkişi raporlarıyla da somutlaştırılmış korkunç risk altında olan Yamanlar Dağı'nı yer altı su kaynaklarımızın kirlenme tehdidi altında kalmasına izin vermeyeceğiz" dedi.