Ukrayna'da dört günde 3 gazeteci öldürüldü

Ukrayna'da dört gün içerisinde üç gazeteci öldürüldü. Olga Moroz evinde ölü bulundu. Rusya yanlısı tutumları ile tanınan Ukraynalı bir gazeteci Oles Bouzina, Kiev'deki evinin önünde öldürüldü.

Ukrayna'da dört gün içerisinde üç gazeteci öldürüldü. Olga Moroz evinde ölü bulundu. Rusya yanlısı tutumları ile tanınan Ukraynalı bir gazeteci Oles Bouzina, Kiev'deki evinin önünde öldürüldü. Bir diğer gazeteci Donetsk'te kuşkulu bir şekilde öldü. Çarşamba günü de milletvekili Oleg Kalaşnikov, ölü bulundu.

Ukraynalı gazeteci Nechinski Vestnik yazı işleri müdiresi Olga Moroz, ülkenin merkezindeki Khmelnitiski bölgesindeki evinde ölü bulundu. Moroz'un yakınları, kadın gazetecinin evinde şiddet izlerine rastlandığını söyledi.

Yerel medya gazetecinin, mesleki faaliyetlerinden dolayı öldürüldüğünü yazdı. Gazeteci ölümünden önceki son günlerde, yasadışı orman işletimine ilişkin bir haber hazırlıyordu.

Ukrayna'da 13 Nisan'dan bu yana üç gazeteci öldürüldü. 16 Nisan Perşembe günü Rusya yanlısı tutumları ile tanınan Ukraynalı bir gazeteci Oles Bouzina, Perşembe günü Kiev'de evinin önünde öldürüldü. Çarşamba günü de milletvekili Oleg Kalaşnikov, benzer koşullarda öldürüldü

Batı destekli Ukrayna Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko, "Açık ki her iki cinayet aynı türden. Siyasi anlamı açıktır. Düşmanlarımızın değirmenine su taşıyan, Ukrayna'daki durumu istikrarsızlaştıran kasıtlı bir provokasyondur" dedi. Poroşenko, şeffaf bir soruşturma yürütülmesini istedi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, sert bir dille saldırılara tepki göstererek, Kiev'in bu cinayetleri aydınlatmak için hiçbir şey yapmadığını söyledi.

Eski KGB'li bir teğmen albayın oğlu olan Oles Bouzina, kendi internet sitesinde Rus, Ukraynalı ve Belarusluların "tek ve aynı halk" olduğunu yazıyor, Ukraynalıları Rus kültürünü yok etmek istemekle suçluyordu.

Federal bir Ukrayna'yı savunan gazeteci Bouzina, bir televizyon programını da sunuyor ve sık sık Ukrayna krizini değerlendiriyor.

Segodnia gazetesinin yazı işleri müdürlüğünü de yapan Bouzina, kısa bir süre önce gazetedeki sansüre tepki göstererek görevinden ayrılmıştı.

Bu gazete, ülkenin en zengini olan Rinat Ahmetov tarafından finanse ediliyor.

Rus medya grubu Sputneknews'e göre 12-13 Nisan gecesi Donetsk bölgesinde Sergey Sukhobok isimli gazeteci, aydınlatılamayan koşullarda öldürüldü.

SİYASİ CİNAYETLER VE KUŞKULU ÖLÜMLER ARTTI

Ukrayna'da son zamanlarda siyasi cinayetler ve kuşkulu ölümler arttı. Şubat ayından bu yana, Bölgeler Partisi'nin eski kadroları ve üyelerinden 10'a yakını şüpheli bir şekilde hayatını kaybetti. Tümü için "intihar" denildi.

Gazeteci Bouzina'dan bir gün önce, 15 Nisan günü 52 yaşındaki milletvekili Oleg Kalaşnikov, benzer koşullarda öldürüldü.

Kalaşnikov, Şubat 2014'te görevinden alınan Rusya yanlısı Ukrayna Cumhurbaşkanı Viktor Yanukoviç lehine yapılan gösterilere katılmıştı.

Kalaşnikov'dan önce ise, Yanukoviç'in eski Bölgeler Partisi'nin üyesi ve eski bir vali olan Oleksandr Pekluşenko, Mart ortasında Ukrayna'nın güneyindeki evinde intihar etti.

Hemen öncesinde, Bölgeler Partisi'nin eski bir milletvekili olan Stanislav Melnik Kiev'deki evinde ölü olarak bulunmuştu. İntihar olduğu iddia edildi.

Şubat ayı sonunda Bölgeler Partisi'nin üst düzey bir sorumlusu olan parlamenter Mihalilo Çeçetov, Kiev'deki bir binanın 17. katında pencereden atladı veya atıldı.