Türkiye DAİŞ’in Asurilere saldırısına destek veriyor

Til Temir’de yaşayan Asuri-Süryani’ler DAİŞ’in saldırısı öncesinde Türkiye tarafından bentlerle kesilen Habur nehrine 15 yıldan bu yana ilk kez su bıraktığını belirterek bu durumun bir tesadüf olamayacağını ifade etti.

Konuştuğumuz Asuri-Süryaniler “çete saldırısı ve Habur suyunun yükselmesinin aynı zamana denk gelmesi saldırıda Türk devletinin parmağı olduğunu gösteriyor” dedi.

HABUR SUYU ÇETE SALDIRILARINI DESTEK AMAÇLI AÇILDI

15 yıldır Habur suyunun Türk devleti tarafından kurulan bentlerle kesildiğine dikkat çeten 65 yaşındaki Yunadan Nuviya Werdem adlı Asuri Til Temir sakini çete saldırılarının geliştiği süreçte Habur’da yükselen suyun yağmur ve kar suyu olmadığını söyledi. Türk devletinin DAIŞ çetelerine verdiği desteğin uluslararası alanda teşhir olduğuna dikkat çeken Werdem, Habur suyunu besleyen kollardan Zirgan suyunun da kaynağının Türk tarafı olduğunu ve aynı süreçte açıldığı tesadüf mü diye sordu ve, “çetelere destek amacıyla Habur suyunun Türk devleti tarafından üç gün önce açıldığını düşünüyoruz” dedi.

Til Temir’in en eski yerleşik halklardan olduklarını ifade eden Werdem, Asuriler olarak Kürt ve Araplara toprak bile sattıklarını ve yıllarca barış içinde aynı topraklarda yaşadıklarına vurgu yaptı. Werdem Selefilik üzerinden bu çeteleri yaptıkları halklar içindeki manevi değerlerin yok edildiği ve düşmanlığın geliştirildiğini söyledi. Kendi toprakları üzerinde yaşamak istediklerini ifade eden Werdem, “asla topraklarımızı bırakmayacağız ve kanımızın son damlasına kadar direneceğiz” diye konuştu.

DAİŞ TÜM İNSANİ DEĞERLERE SALDIRIYOR

DAIŞ çetelerinin din, dil, ırk ve kültür ayırmadan saldırılar gerçekleştirdiğinin altını çizen Habur asayiş güçlerinden Besem Verdê, “Kürtlerle ortaklığımızdan dolayı bizden intikam almak istediler” dedi. Çetelerin yaptıklarının insani hiçbir değere sığmadığını söyleyen Verde, “neden Asuriler” diye sordu? Asuri-Suryani köylerinin çeteler tarafından basılarak insanlarının katledildiğini, yaşlı, kadın ve çocukların çeteler tarafından esir alındığını ifade eden Verdi, “Onurluca yaşamak için her türlü mücadeleyi yapacağız” dedi. Verdê DAIŞ çetelerinin Kobanê de yenildiğini, Til Hemis ve Til Berak’ta YPG’nin etkili mücadelesi ile büyük yenilgi alan çetelerin sivil savunmasız Asuri halkı ve köylerden intikam almaya çalıştığını söyledi.

YPG, Habur Savunma Güçleri, Süryani Savuma Meclisi ve Asayiş güçleri ile çetelere karşı ortak mücadele içinde olduklarını ifade eden Verdê, dünyanın çetelerin katliamı ve esir Asuriler konusunda daha duyarlı olması gerektiğini söyledi. Habur’un kuzeyindeki hattı ortak savunma güçleri ile birlikte tuttuklarını ifade eden Verdi, “Til Temir’de yakın süreçte çeteleri kendi topraklarımız üzerinden kovacağımıza inanıyoruz” şeklinde değerlendirdi.

Altı gün önce Habur suyunun kuzeyinde kalan Asuri köylerine DAIŞ çetelerinin Til Temir köylerine yaptığı saldırıda onlarca Asuri ve Kürt katledilmiş, içlerinde kadın yaşlı, ve çocukların olduğu yüzlerce Asuri’yi de esir almışlardı.