‘Dünya Tiyatro Günü sadece tiyatrocuların değil, seyircilerin de günüdür’

Şehit Sefkan Kültür Sanat Akademisi, bu yıl 53’üncü kutlama olan 27 Mart Dünya Tiyatro Günü’nü dağların doruğundan selamladı ve kutladı.

27 Mart Dünya Tiyatro Günü nedeniyle bir açıklama yapan Şehit Sefkan Kültür Sanat Akademisi, “Kürdistan’daki tüm tiyatroculara çağrımız şudur; bugünü şeker ile kutlamaları ve bugünü Yekta Herekol yoldaşımızı anlama ve anlatma günü ve tiyatroyu halkla buluşturma gününe çevirmeleridir” dedi.

Yazılı bir açıklama yapan Şehit Sefkan Kültür Sanat Akademisi, bu yıl 53’üncü kutlama olan 27 Mart Dünya Tiyatro Günü’nü dağların doruğundan selamladı ve kutladı.

Dünya Tiyatro Günü’nün sadece tiyatrocuların değil, aynı zamanda seyircilerinin de olduğu belirtilen açıklamada, “Kuşkusuz bugünün tiyatrocular için çok güzel bir anlamı vardır. Biz tiyatrocular bugün her zamandan daha fazla coşku ve sevgi ile yeni oyunlarımızı izleyicilere ulaştırmanın heyecanını yaşıyoruz. Bugün sokaklarda tiyatro günü kutlanıyor. Biz dağ tiyatrocuları da dağların en güzel olan bu mevsiminde izleyicilerimizle buluşmanın heyecanını, baharın müjdeleyicisi olan Newroz ile karşılıyoruz. Newroz diğer anlamı ile de yeni gün ile 27 Mart’a doğru gidiyoruz. Dağların doruklarında, derin vadilerde yılın en güzel mevsimi olan mart ayı ile bugünü karşılıyoruz. Yektaların uğradığı mekânları bir daha geziyoruz. Yektaların dağlarda geliştirdiği tiyatro geleneğini, biz ardılları olarak devam ettiriyoruz. Biz dağlarda yaşayan ve doğayla bütünleşmeye çalışan Kürdistan özgürlük savaşçıları olarak, bu dağların sesi, dili ve yüreği olmaya çalışıyoruz. Ve doğanın bize bahşettiği bütün güzellikleri ile dağlarda sanatımızı geliştiriyoruz” dedi.

Kendilerine dağ sanatın yolunu çizen Yekta Herekol’u da yaşamını yitirişinin 11’inci yılında anan Şehit Sefkan Kültür Sanat Akademisi açıklamasında şunlar belirtildi: “Onun yolunda ilerleme kararlılığı ile bu baharı karşılıyoruz.

Yekta yoldaşımızın dediğini gerçekleştirmenin heyecanını her zamankinden daha fazla bugünlerde yaşıyoruz. Yekta yoldaşımız hep şöyle derdi ‘dağların her bir yeri bizler için bir tiyatro sahnesi ve onun insanları olan dağlılar da bizim izleyicilerimiz ve ilham kaynağımızdır...’ Bizler de bu temelde dağlarda sanat yapma gücümüzü dağlarımızdan ve yoldaşlarımızdan alıp, sanatımızı yine onlara sunuyor, onlarla paylaşıyoruz.

Bugün bayram, bugün özelikle Kürt tiyatrocularının meydanlara çıkması gerektiği bir gün. Kürdistan’daki tüm tiyatroculara çağrımız şudur; bugünü şeker ile kutlamaları ve bugünü Yekta Herekol yoldaşımızı anlama ve anlatma günü ve tiyatroyu halkla buluşturma gününe çevirmeleridir. Doğadaki tüm renklerin en canlı olduğu bu dönemde Kürdistan dağlarından en içten sevgilerimizle dünyada hala tiyatroyu halkla buluşturma çabası içinde olan bütün tiyatrocuların Dünya Tiyatro Gününü kutluyoruz. Özgür yarınlarda tiyatrolarımızı halklarımıza sunmanın heyecanı ile sevgilerimizi belirtiyoruz.

Bu duygular ile Şanoya Çiya’nın öncülüğünü yapan Şehit Hêvî, Daxistan, Rêzan ve Yekta yoldaşlarımız şahsında tüm mücadele şehitlerimizin anıları önünde saygıyla eğiliyoruz. Onları oyunlarımızda ve sanatımızda yaşatacağımızın sözünü yineliyoruz. Dağların ve doğanın bütün sadeliği ile tüm tiyatro emekçileri ve seyircilerini saygıyla selamlıyoruz.”