Çocuk tutsaklara işkence ve hasta tutsak Öztekin'in durumu Meclis'te

HDP Van Milletvekili Üçer, Van M Tipi Kapalı Cezaevi'nde sistematik işkenceye maruz kalan çocuk tutsaklar ve hasta tutsak Mehmet Öztekin'in şartlı salıverilme hükümlerinden yararlandırılması ile ilgili Adalet Bakanı'na soru önergesi verdi.

HDP Van Milletvekili Özdal Üçer, Van M Tipi Kapalı Cezaevi'nde sistematik işkenceye maruz kalan çocuk tutsaklar ve hasta tutsak Mehmet Öztekin'in şartlı salıverilme hükümlerinden yararlandırılması ile ilgili Adalet Bakanı Kenan İpek'e soru önergesi verdi.
Üçer, Van M Tipi Kapalı Cezaevi'nde sistematik işkenceye maruz kalan çocuk tutsaklardan Gökhan Saygın ve Veli Cindal'ın Rize/Kalkandere Cezaevine; Vedat Orhan ve Ferhat Temel'in Ankara/Sincan Çocuk Cezaevine; Osman Yıldız'ın ise Elazığ Çocuk Cezaevine keyfi şekilde nakledildiklerine dikkat çekti.

'ÇOCUK TUTSAKLAR TACİZ, İŞKENCE VE ŞİDDETE UĞRUYOR'

Van M Tipi Cezaevi'nde kalan çocuk tutsakların hem gözaltı sürecinde hem de cezaevi sürecinde taciz, işkence ve psikolojik baskılara maruz kaldığına değinen Üçer, "Ayrıca cezaevinde ücretli olarak çalışan imam, berber ve diğer çalışanların DAİŞ terör örgütü propagandası yaptıkları yönünde raporlar hazırlanmış ve bu kişiler teşhir edilmiştir. Bu nedenle Van Cumhuriyet Başsavcılığı resen soruşturma başlatmış; hatta çocuk mahkûmlardan Gökhan Saygın’ın ifadesine de baş burulmuştur. Söz konusu durumum açığa çıkması nedeniyle Cezaevi İdaresi olayı örtbas etmek amacıyla çocuklar üzerinde uygulamış olduğu baskıları arttırmış; hatta (suça teşvik amaçlı) çocukları tahrik etmeye çalışmıştır" dedi.
Son olarak, söz konusu 5 çocuk tutsağın, spor salonuna giderken (Cezaevi Yönetiminin teşvikiyle) adli çocuk tutsakların bir takım ırkçı ifadelerin de kullanıldığı küfürlü saldırısına maruz kaldığını belirten Üçer, şunları kaydetti: "Ceza İnfaz Koruma Memurlarının gözlerinin önünde adeta planlı bir şekilde cereyan eden bu olayda 5 çocuk mahkûm, hiçbir fiziksel kalkışmada bulunmadıkları ve sadece protesto amaçlı kısa süreliğine kapılara vurdukları halde, hem Cezaevi Yöneticilerinin hem de İnfaz Koruma Memurlarının saldırısına uğramıştır. Copların ve zırhların kullanıldığı müdahalede çocuklar ciddi şekilde yaralanmıştır. Daha sonra tek kişilik hücrelere konulan çocuk mahkûmlara burada da işkence, fiziksel saldırı ve tehditler devam etmiştir."

HAVANA KURALLARI VE BM KARARLARINI HATIRLATTI

Olayları örtbas etmek amacıyla 5 çocuk tutsağın ailelerine ve avukatlarına haber verilmeden 19 Mart 2015 günü sabah saat 05:00’da başka cezaevlerine nakledildiklerini ifade eden Üçer, "Nakillerin gayrı-hukukiliği bir yana; çocuk mahkûmların ailelerinin ikamet ettiği Van’dan çok uzaktaki cezaevlerine gönderilmesi, psikolojilerinde tamiri imkansız yaraların oluşmasına sebep olacaktır. Adeta 2 bir ceza niteliğine sahip olan bu uygulama; çocuk yargılamasının ve Çocuk Koruma Kanunu'nun temel ilkelerine tamamen aykırı bir durumdur. Ayrıca özgürlüğünden yoksun bırakılmış çocukların korunmasına ilişkin 'Havana Kuralları Temel Koşulları ve Birleşmiş Milletler Kararlarına' uyulması Türkiye için sadece ahlaki ve vicdani değil, hukuki bir zorunluluktur" diye kaydetti. 
Üçer, Bakan İpek'e söz konusu hak ihlaline ilişkin ne tür işlem yapılacağını sordu.

'ÖZTEKİN'İN TAHLİYE EDİLMESİ GEREKİYOR'

HDP'li Üçer, hasta tutsak Mehmet Öztekin'in hakkında da Bakan İpek'e soru önergesi vererek, "Cezaevlerinde ağır sağlık sorunları yaşayan hasta mahkûmlardan birisi de Mehmet ÖZTEKİN’dir. Hepatit B hastası olmasına rağmen Van F Tipi Kapalı Cezaevi'nde ağır tecrit koşulları altında tutulan Öztekin, son 2 ayda 30 kilo zayıflamıştır" dedi.
Öztekin’in bir an önce şartlı tahliye hükümlerinden yararlanması gerektiğine işaret eden Üçer, "Aksi halde olumsuz sonuçların ortaya çıkması ve mahkumun hâlihazırdaki yaşamsal riskinin daha da artması kaçınılmaz olacaktır" dedi.