AKP’nin rantsal dönüşümüne karşı Beyoğlu esnafı tek yürek

Kentsel dönüşüm adı altında Laterne Cafe’nin, Beyoğlu Belediyesine bağlı zabıta ekiplerinin tarafından gece yarısı basılıp, mekanın boşaltılarak mühürlenmesine karşı Beyoğlu esnafı tek yürek oldu.

Kentsel dönüşüm adı altında Laterne Cafe’nin, Beyoğlu Belediyesine bağlı zabıta ekiplerinin tarafından gece yarısı basılıp, mekanın boşaltılarak mühürlenmesine karşı Beyoğlu esnafı tek yürek oldu. Beyoğlu Kentsel Savunma öncülüğünde Sıraselviler Caddesi’nde bulunan Laterne Cafe önünde bir araya gelen Beyoğlu esnafı, AKP’nin kentsel rant projelerine karşı sonuna kadar direneceklerini vurguladı. Eylemde konuşan HDP milletvekilli Levent Tüzel, bu hukuksuz boşaltmanın Gezi Parkı sürecinden rahatsız olan siyasi iktidarın bir operasyonu olduğuna dikkat çekti.

‘6306 Sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkındaki Kanun’a dayanarak her gün bir esnafın, bir tiyatro salonunun, bir sinemanın kapısına kilit vuran Beyoğlu Belediyesi’nin son durağı Laterne Cafe oldu. 30 yıldır Balıklı Rum Vakfı’nın kiracısı olan Laterne Cafe’nin, 2013 yılında otel yapmak üzere Azade Nisa Turizm şirketine 49 yılığına kiralanmasıyla başlayan hukuksuzluk, dün gece yarısı çevik kuvvet ekipleri eşliğinde, zabıtanın cafeyi basıp, mekanı boşaltılarak mühürlenmesiyle sona erdi. AKP hükümetinin insan emeğini hiçe sayan bu rantsal projelerine karşı tek yürek olan Beyoğlu esnafı, Laterne Cafe’nin önünde protesto düzenledi. Laterne Cafe sahipleri Emriye ile Dursun Uysal’a destek vermek için HDP Milletvekili Levent Tüzel ile HDP Milletvekilli adayı Beyza Üstün’ün hazır bulunduğu protestoya demokratik kitle örgütleri de katıldı.

RUHSATA EL KOYDULAR

Eylemde ilk sözü Laterne Cafe sahibi Şeker Teyze lakaplı Emriye Uysal aldı. Cafenin dün gece kendilerinden habersiz bir şekilde zabıta ekiplerince basıldığına aktaran Uysal, cafeyi saat 04.00’te çevik kuvvet eşliğinde basan zabıta ekiplerinin kendilerine bizzat Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan tarafından verilen işletme ruhsatına da el koyduklarına dikkat çekti. Haber alır almaz şikayete bulunmak üzere gittiği Beyoğlu Karakolu’ndan da kovulduğunu belirten Uysal, bunun organize bir operasyon olduğuna işaret etti. Cafenin Balıklı Rum Vakfı tarafından Azade Nisa şirketine kiralanmasına rağmen, kirayı ödemeye devam ettiklerini belirten Uysal, bu rantsal dönüşüme karşı sonuna kadar direneceklerini vurguladı.

Emriye Uysal sonrası söz alan eşi Dursun Uysal, bu mekanda 1978 yılından bu yana ticaret yapıldığını, Maça Kızı ismiyle hizmete başlayan cafenin daha sonra Laterne ismiyle hizmet vermeye devam ettiğini söyledi. Her sene kirayı ve vergileri düzenli olarak ödediklerini belirten Uysal, “Bir nevi gasp yapıyorlar. Benim yıllardır büyük emeklerle işlettiğim cafeyi başkasına kiralayıp beni mağdur ediyorlar” dedi.

GEZİ DİRENİŞİNE KARŞI İNTİKAM OPERASYONU

HDP Milletvekilli Levent Tüzel, Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan’i burada olup biten hukuksuzluğu açıklamaya davet ederek sözlerine başladı. Beyoğlu’nun özellikle Gezi Parkı direnişi sonrası siyasi iktidarının istekleri doğrultusunda yeniden bir yapılanma ile karşı karşıya kaldığına dikkat çeken Tüzel, bu boşatmanın arka planında 2013 Haziran Gezi sürecinde rahatsız olanların bulunduğunu ve siyasi bir operasyonu olduğunu vurguladı. Affet yasasını ve borçlar yasasındaki değişiklikleri kullanarak Beyoğlu esnafını burayı terk etmeye zorlayan zihniyete izin vermeyeceklerini altını çizen Tüzel, “Biz Laterne Cafe sahiplerini bu hukuksuz, kanunsuzluk, bu çete, korsanvari operasyon karşısında yalnız bırakmayacağız” dedi.

...