Nükleer müzakerelerde Lozan'da ikinci gün geride kaldı

İran ile 5+1 ülkeleri arasında yürütülen nükleer müzakerelerin son turu dün İsviçre'nin Lozan kentinde başladı.

İran ile 5+1 ülkeleri arasında yürütülen nükleer müzakerelerin son turu dün İsviçre'nin Lozan kentinde başladı.

ABD ile İran arasında bakanlar düzeyinde yürütülen görüşmelerin ikinci gününde, bugün ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ve İranlı mevkidaşı Muhammet Cevad Zarif bir kez daha bir araya geldiler.

Dışişleri bakanlarının heyetlerinde ABD Enerji Bakanı Ernest Moniz ve Dışişleri Bakanlığı Politik ilişkilerden sorumlu bakan yardımcısı da katıldılar. Dışişleri Bakanı Zarif'in başkanlı ettiği İran heyetinde ise İran Atom Enerjisi Kurumu Başkanı Ali Ekber Salihi ve iki dışişleri bakan yardımcısı bulunuyor.

Bugünkü görüşmelere ABD ve İran heyetleri dışında Avrupa Birliği Dış Politikalar şefi Federica Mogherini ve yardımcısı Helga Schmid de hazır bulundular.

ABD ve İran heyetlerinin geçici bir anlaşma çerçevesi için ön görülen son tarih olan 31 Mart'ta kadar Lozan'daki görüşmelere devam etmeleri bekleniyor.

ABD ve İran arasındaki görüşmelerde taraflar arasındaki görüş ayrılıkları giderilebilirse, görüşmelere diğer 5+1 ülkelerinin dışişleri bakanlarının da katılmaları bekleniyor.

İran ve 5+1 ülkeleri olarak bilinen ABD, Rusya, Çin, Britanya, Fransa ve Almanya arasında yürütülen nükleer müzakerelerde 31 Mart'ta anlaşma çerçevesi üzerinde uzlaşılması, 1 Temmuz’da ise nihai anlaşmaya varılması hedefleniyor.