Bremen’de de terörist saldırı riski: 1 gözaltı

Almanya’da son haftalarda radikal İslamcı militanların saldırı düzenleyeceğine ilişkin uyarılar artıyor.

Dresden ve Braunschweig kentlerinden sonra Bremen’de de saldırı yapılacağına dair istihbarat olduğu iddia edilirken, dün akşam yapılan baskında bir kişi gözaltına alındı.

Bremen polisi tarafından yapılan açıklamada, kentte faaliyet gösteren gizli ‘radikal İslamcı hücrelerin’ tespit edildiği duyuruldu. Şiddet yanlısı oldukları bildirilen bu hücrelerin saldırı düzenleyebileceğinin kaydedildiği açıklamada, polisin özellikle kamuya açık alanlarda güvenlik önlemlerini arttırdığına vurgu yapıldı.

Açıklamanın ardından Bremen’de ‘İslami Kültür Merkezi’ adı altında faaliyet gösteren bir kuruma baskın yapılırken, bir kişi gözaltına alındı. Polisin açıklamasında, saldırı tehlikesine karşı benzeri operasyonların yapılacağının altı çizildi.

Bremen genelinde istihbarat tarafından yaklaşık 360 kadar radikal selefinin takip edildiği biliniyor.

Almanya’da ‘radikal İslamcı terör saldırısı riski’ son haftalarda daha sık dillendirilmeye başlandı. 15 Şubat günü Braunschweig kentinde düzenlenmesi gereken karnaval festivali, ‘kesin saldırı riski’ olduğu gerekçesiyle iptal edilmişti.

19 Ocak’ta ise Batının İslamlaşmasına Karşı Yurtsever Avrupalılar (Pegida) adlı mülteci ve İslam karşıtı hareketin Dresden’de düzenleyeyceği Pazartesi yürüyüşü de yine saldırı tehlikesi olduğu gerekçesiyle izin alamamıştı.

Almanya’da 7 bini aşkın radikal İslamcı selefinin bulunduğu bilinmesine rağmen, 11 Eylül 2001 saldırılarından bugüne kadar federal düzeyde ‘terör saldırısı uyarısı’ sadece 2010 yılında yapılmıştı. Kasım 2010’da bir açıklama yapan İçişleri Bakanı Thomas de Maizière, saldırı ihtimalinin yüksek olduğunu söylemiş ve tren garları, hava alanları ve ülke sınırlarında yoğun güvenlik önlemleri alınmıştı.

Almanya’dan Suriye ve Irak’a giderek DAİŞ ve diğer çeteci örgütlere katılan radikal selefilerin sayısının 550’inin üzerinde olduğu, bu kişilerden 200 kadarının tekrar Almanya’ya döndüğü bildiriliyor.