ABD’de polis işlediği her 1000 cinayetten birinden yargılanıyor

Polisin yargısız infazlarıyla sürekli gündemde olduğu ABD’de yapılan bir araştırmaya göre polis karıştığı her 1000 cinayetten sadece 1’i için yargılanıyor.

Polisin yargısız infazlarıyla sürekli gündemde olduğu ABD’de yapılan bir araştırmaya göre polis karıştığı her 1000 cinayetten sadece 1’i için yargılanıyor.

Washington Post tarafından yayınlanan araştırmaya göre polisle zanlılar arasında 2005’ten bu yana binlerce ölümcül çatışma yaşanırken sadece 54 polis hakkında soruşturma açıldı. Bu soruşturmaların da yüzde 90’ından fazlasında polis aklandı.

Bowling Green Eyalet Üniversitesinden kriminolojist Philip M. Stinson’ın ekibi ve Washington Post tarafından yapılan araştırmada 2005 yılından bu yana ölümle sonuçlanan çatışmalar incelendi. Bu çatışmaların raporları, soruşturma için verilen Büyük Jüri kararları ve mahkeme tutanaklarını değerlendiren ekip sadece 54 olayda polisler için soruşturma açıldığını tespit etti.

Polislerin yaşanan her 1000 ölümlü çatışmadan sadece 1’i için yargılandığını n belirtildiği araştırmada savcıların harekete geçmesi için açık video kayıtları gibi kesin kanıtların olması gerekiyor. Bunun dışında polisin hukuksuz davrandığına yönelik güçlü bir kanı oluşsa da savcılar bunu yeterli bulmuyor.

Nadir olarak da polis son derece küçük cezalarla olaydan sıyrılabiliyor.

Araştırmanın ortaya çıkardığı en önemli sonuç ise polisin bu konuda ayrı bir arşiv tutmuyor olması. Ekip polis cinayetlerini incelemek için ağırlıklı olarak basın bültenlerinden yararlanmak zorunda kaldı.