İsrail Refah geçiş noktasını ele geçirdi, yoğun tepki var, engelleyen yok

İsrail Refah geçiş noktasının Gazze tarafının kontrolünü ele geçirdiğini iddia etti. Gazzeliler bir kez daha kaçmaya zorlanırken, BM Refah’ın işgalinin kabul edilemez olduğu tepkisinde bulundu.

İsrail ordusu Salı günü yaptığı açıklamada Gazze Şeridi ile Mısır arasındaki Refah sınır kapısının Filistin tarafının kontrolünü ele geçirdiğini duyurdu. 

Ordu ayrıca, önceki gün bölge sakinlerine tahliye emri verdiği şehrin doğusundaki bazı bölgelerde de operasyon düzenlediğini bildirdi. 

Zırhlı araçlardan oluşan bir birlik bölgede manevra yaparken, ‘’Şu anda özel kuvvetler geçiş noktasını denetliyor” açıklamasını yapan İsrail ordusu, ‘geçiş noktasının sadece Gazze tarafından’ söz ettiklerini vurguladı. 

İsrail gece boyunca Hamas üzerindeki “baskıyı” arttırmak iddiasıyla Refah'a yoğun bombardıman düzenledi.

Hamas Pazartesi günü yaptığı açıklamada Mısır ve Katar tarafından sunulan ateşkes önerisini kabul ettiğini duyurdu ancak İsrail öneriyi reddetti. Yine de bir İsrail heyeti Mısırlı ve Katarlı arabulucularla görüşmek üzere Kahire'ye gidiyor.

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres Pazartesi günü yaptığı açıklamada, İsrail'in geniş çaplı bir kara operasyonu gerçekleştirme sözü verdiği Refah'ın “işgalinin” “kabul edilemez” olacağını vurguladı.